Kvitlen

Bjerkreim - Rogaland

Den godt bevarte Kvitladalen er en av de vakreste fjelldalene i Rogaland og en turperle av de sjeldne. Fra Bjordal følger turen den vernede Kvitlaåna oppover dalen inn til idylliske Kvitlen. Du får oppleve en spennende og kronglete ferd gjennom urpreget bjørkeskog, lett gange over åpen kulturmark med minner fra gammel bosetning og gårdsdrift, samt fredelig vandring i naturskjønne omgivelser langs elvas gresskledde bredd.

Merking og terreng

Turen følger Turistforeningens løype og er godt merket med røde T-er. Stien er tydelig og stikryss er godt skiltet. Det er dermed ingen problemer med å finne fram. Ferden går dels i gammel skog, dels over åpen gressmark. Den første stigningen opp Sogstøllia har enkelte partier med bratte berg og noe steinur, men mesteparten av turen er svært lettgått.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 503 til Malmeim, hvor du svinger inn på fylkesvei 117 ved skilt til Stavtjørn. Følg veien langs Austrumdalsvatnet opp til Stavtjørn, gjennom tunnelen og ned til Ørsdalen. Nede på sletta i dalen tar du til venstre i kryss, skiltet mot Bjordal. Du kommer etter hvert over på grusvei som svinger seg langs Storelva inn til Bjordal, hvor det er laget stor og god parkeringsplass på høyre side like før broa over Kvitlaåna.

Rutebeskrivelse

Følg skilting mot Støle fra parkeringsplassen og gå til høyre for den digre steinen like bakenfor. Du dukker inn under store grantrær, passerer et gammelt hus, krysser en lysning og kommer ut ved Kvitlaånas steinete bredd. Her går du over steinene langs berget på venstre side før stien svinger opp og bort fra elveleiet.

Storehølen

Stien holder seg oppe i skråningen mens den krongler seg videre mellom stein og trestammer langs elva. På et bratt berg er det montert kjetting å holde seg i. Ikke lenge etter kommer du ned til Storehølen, en vakker kulp omgitt av bratte fjellskrenter og steinur. Ved lav vannføring ligger sandbankene oppe i dagen, lyse og innbydende. Trærne skygger noe for synet av hølen fra stien, men det er lett å gå nedom og kikke nærmere på den om du skulle få lyst til det.

Sogstøllia

Rett etter Storehølen møter du ei kort, men skikkelig bratt kneik. I oppstigningen kan det lønne seg å bue ut mot venstre, så blir ikke klatringen opp på berget fullt så luftig. Tau å holde seg i henger langs berget og øverst er det hogd ut spor i fjellet for å gjøre det lettere å fote seg. Det er ikke så ille som det høres ut. På toppen får du nydelig utsikt ned til Storehølen og videre ut mot Bjordal.

Videre kroker stien seg noe nedover før den stiger opp igjen mot et nytt berg med fin utsikt. Stein er oppmurt i ura like før berget og gjør det enklere å gå her. Fra berget blir terrenget betydelig lettere. Du holder høyden mens du vandrer gjennom flott bjørkeskog i Sogstøllia. Flere fine bekker kommer sildrende ned og krysser stien. I enkelte fuktige myrpartier er det lagt ut planker å trø på.

Brattabø

Etter hvert tynnes skogen og du kommer ut på åpne gressmarker nær Brattabø. Stien bukter seg bedagelig over markene og ned til Laugarbekken, som krysses på trebro. Godt skiltet stikryss viser at du må fortsette til høyre, hvorpå du runder en sving hvor trærne trekker seg til side og gir fantastisk utsikt innover Kvitladalen mot Kvitlen.

Ny trebro fører deg tørrskodd over Kvednabekken, før du rusler mellom gamle steingarder opp bakken til gårdshuset på Brattabø. Huset er holdt i god stand. Fra trammen kan du se ut over et fredelig kulturlandskap med grønne gressbakker, tufter, steingjerder og elva som bruser forbi nedenfor.

Kvitlen

Ferden fortsetter gjennom geilen ned til Kvitlaåna, hvor du vandrer i gresset langs elvebredden innover dalen. Det er flatt og lett å gå. Elva siger sakte forbi og du kan stikke ned i vannkanten hvor som helst. Spor etter gårdsdrift kan sees flere steder langs stien. I en krok i elva ligger det til og med ei lita sandstrand.

Den nordre armen av elva krysses på hengebro før du kommer ut på gresslettene på Kvitlen. Ei lita hytte står alene ute på flaten, mens det bare er tufter og steingarder igjen å se av gården som en gang var her. Følger du den merkede stien videre opp skrenten til venstre for fossen får du fin utsikt over hele området. Det er bare å finne seg en lagelig plass å ha rastepausen. Tilbaketuren går samme vei ned igjen til Bjordal.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%