Kalvatoknuten

Bjerkreim - Rogaland

Denne turen går til Bjordal innerst i Ørsdalen, hvor Kalvatoknuten stiger opp på sørsiden av dalen. Selve knuten er ikke så veldig stor, men den lange og til dels bratte Bjordalsbrekka som leder opp øver god motstand. På vei opp får du fin utsikt ned til Bjordal og indre del av Ørsdalen. Fra toppen er det også god utsikt over deler av Bjerkreimsheiene.

Merking og terreng

Turen er rødmerket og når du kommer inn på stien er den lett å følge oppover lia. Terrenget er flatt og fint på grusveien i dalbunnen, men brekka opp til knuten er av det solide slaget. Det er noe bratt oppover, men helt greit å gå likevel. Resten av turen er lettgått lynghei.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 503 til Malmeim, hvor du svinger inn på fylkesvei 117 ved skilt til Stavtjørn. Følg veien langs Austrumdalsvatnet opp til Stavtjørn, gjennom tunnelen og ned til Ørsdalen. Nede på sletta i dalen tar du til venstre i kryss, skiltet mot Bjordal. Du kommer etter hvert over på grusvei som svinger seg langs Storelva inn til Bjordal, hvor det er laget stor og god parkeringsplass på høyre side like før broa over Kvitlaåna.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien fra parkeringsplassen over broa og fram til gressåkeren ved Bjordalsgården. Her forlater du veien og følger kanten av åkeren rundt til betongbro over Bjordalsåna. På andre siden av åna kan det være litt vanskelig å få øye på hvor stien starter. Hold mot venstre opp på den første haugen og følg så ryggen oppover. Røde merker og sti kommer straks til syne.

Bjordalsbrekka

Stien klatrer og snor seg oppover Bjordalsbrekka. Før du dukker inn blant bjørketrærne får du god utsikt over elva og markene i dalen. Omtrent halvveis oppe i lia kommer Bjørnestadbekken plaskende nedover. Bekken krysses like etter, før det bærer videre oppover brekka. Til slutt kommer du ut av skogbeltet og inn på slakere lyngbakker. Fra bergknausene øverst i lia er utsikten flott ned til Bjordal.

Kalvatoknuten

Nå ser du også Kalvatoknuten på østsiden av stien mens du nærmer deg Kalvatolegå, ei myr under nuten. Terrenget her er åpent og lettgått. Myra rundes på høyre side, hvor du også passerer et skiltet stikryss. Deretter går ferden opp skaret på sørøstsiden av fjellet og videre langs en steinrygg, før stien dreier rundt og stiger opp til toppunktet nordfra.

Fra toppen kan du se bort til Mjåvassknuten og Store Skykula i vest, Bjørnestadvatnet i sør, og nordover mot Sogstøllia og Holmaheia. Ørsdalen ser du best litt nedenfor toppunktet. Samme vei følges ned igjen til Bjordal.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%