Faureknuten

Bjerkreim - Rogaland

Denne turen tar deg med opp på den steile Faureknuten, som er Faurefjellets høyeste topp. Turen er relativt kort, så motbakkene er overkommelige for de fleste. På toppen venter fantastisk utsikt. Knuten kan også by på en ekstra godbit for de som utforsker litt. På nordsiden stikker det ut ei steintunge som det går ann å gå ut på, hvis du våger. En kjempefin topptur.

Merking og terreng

Hele turen er merket med rød maling på stein og trestammer, samt noen få påler. Stien er litt utydelig i starten, men er ellers lett å følge. Det stiger jevnt oppover nesten fra start. Ellers er løypa lett å gå.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Kydland og ta av ved skilt til Nedrebø. Følg fylkesvei 111 til Nedrebø, hvor du svinger inn på fv. 112 skiltet mot Ivesdal. Du kan også ta av fra E39 på Vikeså og følge fv. 112 derfra. Veien stiger opp til et sted som heter Trongsla, hvor veien er på sitt høyeste. Der svinger du inn på en uskiltet grusvei som skråner østover fra fylkesveien. Følg grusveien til du kommer til en liten parkeringsplass med informasjonstavle på venstre side.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien hundre meter videre fra parkeringsplassen, opp den første lille bakken du ser foran deg. Før du kommer til en skarp høyresving renner det en liten bekk under veien, og like før bekken begynner stien på venstre side. Det er satt opp skilt som viser hvor du skal ta av. Hold litt mot høyre over et åpent område, før du stiger oppover lia blant hvite bjørkestammer. Stien er litt utydelig det første stykket, men den blir bedre etter hvert. Etter den første bakken må du holde mot høyre over ei lita steinur, før stien blir lett å følge videre.

Fra Grolidalen til Faureknuten

Stien leder deg opp Grolidalen helt til skaret på toppen. Kryss steinmuren som går på tvers av skaret og legg så merke til den store steinen til venstre. Her gjør stien en krapp sving opp til venstre foran steinen og fortsetter bratt opp langs kanten av berget. Deretter dreier den mot høyre og du ser varden på toppen foran deg. Når du kommer opp til varden har du flott utsikt, men du vil nok se at kanten rundt fjellet skygger litt for den beste utsikten. Derfor må du gjerne ta turen rundt til de andre vardene du ser rundt deg. De gir enda bedre utsikt i enkelte retninger.

Steintunge

Til slutt må du ta turen til nordsiden av fjellet, for der venter en spennende godbit. Gå til den nordligste varden og så videre nedover til høyre. Her kaster fjellsiden seg loddrett ned et gufsent stup. Det går en sprekk rundt et utspring nær kanten, og når du står der kan du se ned langs kanten av fjellet til ei kort steintunge som stikker ut i løse luften litt lenger nede. Det er fullt mulig å gå ut på den, men vær nå endelig forsiktig hvis du gjør det. Hold deg et stykke oppforbi stupet mens du går ned til tunga. Det går en svak sti nedover du kan følge. Ute på tunga kan du studere hele den forrevne fjellveggen der den stuper flere hundre meter rett ned. Det er i underkant av 400 høydemeter fra toppen av stupet og ned til vannet nedenfor.

Fauregubben

Når du står nede på tunga kan du med litt fantasi også se profilen til en gammel mann med stor nese og skyggelue i stupets kontur. Er det Fauregubben som skuer ut over landet, kanskje? Herfra er det i tillegg nydelig utsikt over Birkelandsvatnet inn til Espeland og de majestetiske fjellene i øst. Et spennende og vakkert sted. Når du er ferdig med å utforske fjellet følger du samme sti ned igjen til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%