Daurmålsknuten

Bjerkreim - Rogaland

Daurmålsknuten er en av toppene i fjellet på sørsiden av Svelavatnet ved Vikeså. Nuten ligger slik at den har god utsikt både mot Bjerkreim, Vikeså, Hegelstad og Skykula. Dette er en kort tur hvor mesteparten av stigningen unnagjøres i starten. Så snart du har kommet opp den første lia, får du en fin rusletur i lettgått terreng videre over fjellet.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket. Starten går på flat kjerrevei, før stigningen opp lia tas halvveis på traktorvei, halvveis på sti. Resten av turen går på sti i åpen lyng- og gresshei. Stien er stort sett lett å se, bortsett fra et kort, utydelig parti på oppsiden av lia.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Vikeså, hvor du svinger inn på fylkesvei 503, skiltet mot Byrkjedal. Følg fylkesveien gjennom bebyggelsen til avkjørsel på høyre side, skiltet mot Berland. Vikesdalsvegen følges inn til Berland, hvor du parkerer ved infotavle i siste sving før gården.

Rutebeskrivelse

Kjerreveien som går fra parkeringsplassen følges gjennom grind og nedover mot Mjåvatnet. I det vannet kommer til syne tar du av til høyre og inn på traktorvei. Lia som nå begynner er bratt, men traktorveien svinger seg lett oppover. Det tar ikke lang tid før du får flott utsikt ned til Mjåvatnet. Følg veien helt til endes. Gjerdeklyver fører deg over på merket sti.

Stien stiger videre oppover blant bjørk og brake. Hold til venstre i stidele i det du krysser tregrensa. Terrenget flater ut mot toppen av lia og du kommer inn i et lite dalsøkk hvor det ligger et smalt myrtjern. En stor stein rundes, før stien skråner opp til berget på høyre side av tjernet. Her blir stien noe vanskelig å se et kort stykke. Fortsett et tredvetalls meter langs berget, før du igjen dreier mot høyre og inn på tydeligere sti.

Resten av turen er stien lett å følge. Den snor seg over myrflekker og rundt bergknauser i et småkuppert og lettgått landskap. Det tar ikke lang tid før toppknausen kommer til syne, markert med en liten varde. I det du når varden på den spisse nuten, åpnes fin utsikt mot Vikeså og Storafjellet. Mot sørvest kan du se Bjerkreimsbygda, i nordøst Hegelstad og Rambjørheia, mens Store Skykula breier seg i sørøst. Samme vei følges tilbake.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%