Tur til Naganibba

- fjelltur, topptur

Jørpelandsheia har mange fine stier å utforske. Hovedmålet denne gangen var den markante Naganibba. Etterpå ble også Botnafjellet, Krossfjellet og Liarknuten besøkt.

Lave skyer

Skyene hang lavt over fjellene da jeg kjørte fra Oanes mot Jørpeland. Førlandsnuten var skjult i grå skyer. Det så ikke så lovende ut, men da jeg nærmet meg Fureneset klarnet det opp. Skyene lå bare i et belte over de vestligste toppene.

Solskinn og vindstille fra start. Jeg gikk inn Småsildalen og fulgte sti bratt opp fra Botnatjørna til Nagaheia. Duggvått i gress og busker. Buksebeina ble gjennomvåte. Disige skyer drev innover og kastet skygge på landskapet. Da Naganibba kom til syne, skrapte skyene over toppen og innhyllet den i et grått slør. Jeg håpte det ville klarne igjen, ellers kom det ikke til å være noe utsikt å se på der oppe.

Utsikt?

Bratt, men grei stigning opp mot toppen i den såkalte Smittebakken. Navnet kommer av at folk som sliter seg opp, peser så fælt at de smitter hverandre med all slags rart. Eller kanskje ikke. Det grånet til øverst. På toppunktet var det som fryktet ingenting å se i alle retninger. Jeg begynte på rastepausen. Hadde bare fått ned et par kjeks før lufta begynte å klarne foran meg og litt av Svortingsvatnet og Revafjellet kom til syne.

Det klarnet opp i rykk og napp. Utsikten åpnet seg, så kom et nytt skydrev sigende, før det klarnet igjen. Til slutt var det flotte rundskuet på plass slik jeg håpte. Et skybelte lå i vest over Moslifjellet og sperret for utsikt helt til Stavanger. Ellers fin utsikt mot bl.a. Heiahornet og Revafjellet, Hengjandevatnet og Svortingsvatnet, Godlifjellet, Vardhusheia og Krossfjellet.

To topper til

Gikk samme vei ned og fant stien mot Botnafjellet. Bak meg skyet det til igjen rundt toppen av Naganibba. Var heldig med den. Ikke lange stigningen opp til toppunktet. Fin utsikt ut Småsildalen både underveis og fra toppen. Tok også avstikkeren ut til den ytterste nuten og kikket ned til Botnatjørna. Småsilhornet var meget markant herfra, spesielt med toppen av Heiahornet bakenfor skjult i skyene.

Fra Botnafjellet gikk ferden østover mot Krossfjellet. Godt merket sti å følge også her. Skydekket var blitt tettere igjen nå. Det ble ikke så mye mer solskinn på turen. Temperaturen var fortsatt fin og vindstilla vedvarte. På Krossfjellet tok jeg en ny, kort rastepause. Fin utsikt innover i heia, hvor Krunefjell, Vardhusheia og Liaknuten bruste med fjærene.

Siste toppstopp

Deretter bar det tilbake et stykke, før kursen ble satt mot Liarknuten. En flokk unge kråker holdt et svare leven på bergknausene opp mot Botnafjellet. Stien mot Liarknuten var mindre brukt, men tydelig nok. Avstikkeren opp til toppen var også merket, men rødmerkene kunne trengt en oppfrisking. Var bare tilfeldig at jeg valgte samme sted å gå opp.

Liarknuten hadde god utsikt ned til Grimsli, mot Ternefjellet, Tysdalsheia, Krunefjell og Holmavatnet. Heiahornet så ikke like imponerende ut fra denne siden. Lufta var blitt disigere og skydekket holdt stand. Siste etappe gikk over Heiahornets skulder og ned lia til Fureneset. Heiahornet hadde hodet i skyene da jeg passerte. Nok en fin tur i dette flotte turområdet.