Tur til Hilleknuten

- fjelltur, topptur

Nå som snøen smelter for fullt i høyfjellet, fikk jeg lyst på en topptur i høyereliggende terreng enn vanlig. Turen gikk til Hilleknuten i Sirdal.

Heller

Sola strålte fra nesten skyfri himmel da jeg startet fra skitrekket på Fidjeland. Korteste vei er rett opp, men planen var å gå hele rundturen. Det er ikke all verdens interessant å stampe oppover et alpinanlegg. Det er også greit å gjøre unna den lengste etappen før rastepausen. Dermed bar det i stedet innover Jogledalen.

Rødmerket og stort sett god sti med en del berggrunn inn til stikrysset ved Sandtjødnbekken. Derfra lite sti å se oppover Sandtjødndalen, men fortsatt merket. Tok en avstikker opp i bakken mot Austmannskaret for å ta en kikk på helleren som ligger der. Godt med vann i Sandtjødnbekken. Den var grunn, men brei. Måtte lete litt langs bredden for å finne et sted å komme tørrskodd over. Helleren lå under en gigantisk steinblokk og var brukbar i størrelse, men vidåpen. Rester etter livdemur kunne sees.

Vann og snø

Jeg steget tilbake over Sandtjødnbekken og fortsatte, bare for å oppdage at stien krysset bekken igjen litt lenger oppe. Like innforbi lå et av de fineste stedene på turen. Bekken spredte seg tynt ut over paddeflate, skrånende svaberg. Et par små trappetrinn fikk vannet til å bruse over berget. Flott sted. Oppforbi herligheten måtte bekken krysses nok en gang. Ei snøfonn lå ulagelig til ved krysningspunktet, men fikk lirket meg forbi og over på andre siden.

Ved den idylliske Sandtjødna begynte snøfennene å bli mange og store. Stien fulgte et dalsøkk vestover. Snøfennene på sørsiden av dalen strakk seg flere steder over stien. Av en eller annen grunn falt det naturlig å småjogge oppover motbakkefennene. Aner ikke hvorfor. Kom til slutt opp på en haug hvor den fine utsikten så smått begynte å åpenbare seg og tårnet på Hilleknuten kom til syne.

Perleutsikt

Kjempeutsikt i alle retninger oppe ved tårnet, 1209 moh. Lysekammen markant i nordvest, det langstrakte Valevatnet i vest, uendelige høyfjellsheier over alt. Ganske klar luft i dag, som alltid noe mer disig mot sørvest. En kald trekk blåste over toppen, men rastepause måtte det bli. Var først alene på toppen, men etter en stund kom to andre og satte seg i livd bak tårnet.

Stien ned fra fjellet var snøfri og stedvis rene motorveien. Det er jo den mest brukte ruta og det er også arrangert motbakkeløp her. Fikk god utsikt ned mot Fidjeland da jeg nærmet meg skitrekket. Ellers ikke så mye å si om den. Det ble mest transportetappe. Om man ikke har hastverk, vil jeg anbefale å ta rundturen. Den er mye finere enn å gå opp og ned direkteruta.