Tur til Helgefjell

- fjelltur, topptur

Når både kalender og værmelding er enige om at det er sommer, ja da er det bare å komme seg ut. Dermed ble det helgetur til Helgefjell på sørsiden av Gloppedalen, vis-à-vis Vinjakula.

Opp i kirkespiret

I dag var det varmt og disig. Nesten kokende varmt da jeg startet fra Byrkjedalstunet. Et svalt vindpust kom til unnsetning av og til, men det var heise opp de første gressbakkene. Bjørketrær kastet velsignet skygge da jeg kom inn på stien. Kort etter var jeg oppe på det første berget og fikk flott utsikt over Byrkjedal. Her oppe var vindraget sterkere. Det gjorde ferden videre langt behageligere.

Utsiktspunktene kom på rekke og rad oppover mot Kyrkjeknuten. Ved mobilmasten som er montert et stykke nedenfor toppen, fikk jeg også en god kikk innover mot Gloppedalsura. Stien passerer rett nedenfor Kyrkjeknutens toppunkt, men jeg tok avstikkeren opp. På toppen er berget formet som, ja, nettopp, en kirke. Med mulighet til å klyve opp i spiret og skue ut over Byrkjedal, ned mot Giljajuvet og et stykke inn i Øvstabødalen.

Luftige nibber

Stien videre var stort sett grei å se, men oppforbi noen svære steiner delte den seg. Jeg gikk rett fram, for den så tydeligst ut. Selvsagt feil. Det ble bratt og jeg måtte klyve litt, men kom meg opp den veien også. Fra østenden av Gloppedalsvatnet går det ei markant renne bratt opp hele fjellsida. Stien kom inn helt øverst i denne. Her gikk jeg fram på kanten og fikk luftig utsyn ned i Gloppedalen. Det ble ikke det siste luftige utsiktspunktet på turen.

Jeg fortsatte langs kanten av fjellet. Et svakt dyretråkk kunne stedvis skimtes. Massevis av bergknauser med utsikt rett ned i dalen og den enorme Gloppedalsura. På motsatt side reiste mektige fjellvegger seg opp mot Vinjakula. Små lekebiler beveget seg nede på veien som slanger seg over ura.

Hjort og menneskelige maur

Jeg rundet bort til de sørligste utspringene som henger rett over midten av ura. Det ligger noen små vanndammer i et søkk der. Da jeg kom dit, sprang det plutselig opp en hjort på motsatt side av dammene. Hjorten tok til palings vestover og forsvant raskt over bergknausene. Kjekt å se, men fort hjort, som han sa.

Fra kanten av fjellet kikket jeg rett ned på rasteplassen i ura, nesten 500 meter nedenfor. To turistbusser ankom. Bittesmå maur strømmet ut, virret rundt og strømmet inn i bussene igjen. Litt komisk å se på. Flott utsikt østover Gloppedalen. Litt av Veen var også synlig i disen i vest.

Disig utsikt

Noen kneiker seinere stod jeg på toppen av Helgefjell, 842 moh. Strålende utsikt i alle retninger, dessverre noe begrenset av den tette disen. Giljastølen, Vallresknuten, et glimt av Høgsfjorden, Madlandsheia, Øvstabødalen og selvsagt Vinjakula var noe av beholdningen. Obligatorisk rastepause ble avholdt ved den lille varden.

Etterpå gikk jeg ned i skaret på sørsiden av toppnuten og fulgte det østover. Her var det faktisk en og annen nødling å se. Jeg fikk satt mine bein i et par snøfenner i dag også. Ikke fordi jeg måtte, men fordi jeg hadde lyst. Barnslige gleder er også gleder. Lett terreng ned mot renna jeg krysset tidligere. Derfra samme rute ned fra fjellet, bortsett fra at jeg nå tok den riktige stien i bratthenget. Kjekk tur dette også.