Tur til Vådlandsknuten

- fjelltur, topptur

På med vinterklærne igjen. Det ble både snødryss og herlig solskinn på turen til Vådlandsknuten i Madlandsheia.

Det regnet i Sandnes da jeg dro. Satset på at det var en lokal byge. Sol og regn sloss så snøfillene føyk mens jeg kjørte innover. Regn gikk over til våt slush på Ålgård, så regelrett snøvær mens jeg nærmet meg Madland. Da jeg pakket meg ut av bilen og snørte på fjellstøvlene lavet snøen ned så det la seg inne i skoene før jeg fikk dem på meg. På med skjerf, lue og vinterjakke. Ulltøy underst som på en vinterdag.

Jeg begynte og gå. De råtne broene over Fossbekken har blitt reparert siden sist jeg var her. Poff! Som ved et trylleslag ble det opplett. Blå himmel jaget bort skyene på minutter og sola gliste så hun suglet. Det ble nesten varmt. På bakketoppen ved Bjødnanuten avslørte flott utsikt at det så greit ut innover. Et tynt dryss nysnø på fjelltoppene, ellers lite snø å se herfra.

Snø

Det lå litt gammel snø på stien enkelte plasser langs Fisketjørna. Oppover Høylandskaret var det så godt som snøfritt nesten helt opp. Ei fonn helt øverst var alt. Oppforbi skaret var terrenget mer vinterslig. Det ble en del trasking i snø videre oppover. Snøen var helt på grensen til at den bar. Tråkket jeg forsiktig holdt den for det meste. Sparket jeg hardere gikk jeg gjennom. Vakkert landskap. Vådlandsknuten kneiste opp med nysnøen klistret til bergveggene.

Sola skinte omtrent hele veien opp. Jeg gikk også i le for vinden mesteparten av tiden, så det var fint å gå. Et sett gamle fotefar ledet oppover, men ingen hadde gått før meg i dag. Jeg gikk gjennom skaret mellom de to toppnutene og opp på østsiden. Store fenner nederst i stigningen på den siden, men snøen var fast og ga godt fotfeste. Fikk aldri bruk for broddene.

Sol og fin utsikt

Oppe på 811 moh. beit den kalde nordavinden bedre fra seg. Ei sky ga skygge akkurat da jeg kom opp, men den drev fort vekk og etterlot seg sol og nydelig utsikt. Kulde gir ofte klar luft og det var den virkelig i dag. Jeg fant meg en plass med sol og brukbar livd og hadde en god rastepause.

Varm kakao og utsikt over et hvitsprengt fjellandskap går godt i lag. Noen snøkorn haglet ned. Det var nok vinden som føyket dem opp fra andre siden av nuten. Tenke seg til at for to år siden satt jeg her oppe på omtrent samme tid i bare t-skjorta.

Mørke skyer

Mørke skyer hang lavt over Jæren. Så ut som de fikk dynket seg i Sandnes. Skyene drev raskt innover, så jeg satte opp farten på tilbaketuren. Fulgte samme rute ned til Indre Fisketjørna. Sola forsvant like før jeg kom ned til Høylandskaret. På kanten av skaret møtte jeg to asiatiske karer. De snakket godt norsk, så det var neppe turister. Skulle opp de også.

Jeg fortsatte ned i dalen. Skyene var ikke så mørke nå som de så ut på avstand. Ingen nedbør heller. Litt etter litt begynte sola å gløtte fram igjen. Stor fart i skydekket. For å variere fulgte jeg stien på nordsiden av de tre Fisketjernene, ut på den store lyngsletta i vest.

Turen sluttet som den startet. Sola skinte da jeg ruslet ned til bilen, men jeg hadde knapt fått opp døra før det dro til med snøvær. Små, runde korn pisket ned. Ikke hagl, men de spratt rundt og inn i bilen så det var bare å få av seg støvlene og skalke lukene i en fei. Hadde ikke kjørt i mange minuttene før sola var tilbake igjen. Frisk tur!