Tur til Åslandsnuten

- topptur, rusletur

Det ble en kort og ganske lett tur i dag, til Åslandsnuten ved Figgjo på grensa mellom Sandnes og Time. Men for en utsikt.

Skydekket var lettere enn meldt. Jeg fikk faktisk en god del sol. Det var vindstille mesteparten av turen, bortsett fra et lite drag i lufta på toppen. Alle veier fører til Rom, sies det, men en god del fører også til Åslandsnuten. Av mange mulige utgangspunkter og løypealternativer valgte jeg den rundeste av rundturene.

Jeg tenkte først å parkere ved Figgjohuset, men der var det ikke lov å stå på lørdager og søndager uten ærend i hallen. Da startet jeg i stedet ved den halve jernbanebroa nær porselensfabrikken. Det var dit jeg skulle uansett. Derfra ruslet jeg langs skinnegangen til den nedlagte Ålgårdsbanen helt til veikrysset på Gilja. Noen syklister passerte, ellers ingen å se.

Rødmalte påler viste vei langs en gressåker og opp gjennom skogen på nordsiden av Åslandsnuten. Det er ikke store nuten, men en bakke på rundt 250 høydemeter får fart på blodpumpa likevel. Fra toppen er det utrolig bra utsikt til alle kanter. Spesielt fin er utsikten vestover mot lavlandet på Jæren, hvor blant annet Bryne, Kleppe og Sandnes kan skimtes. Det er også god utsikt ned til Figgjo og deler av Ålgård og videre mot småtopper og fjell så langt øyet rekker.

Turen var såpass kort at jeg hoppet over rastepausen og fortsatte ned tyskertrappene på sørsiden av nuten. Trappene ble laget under andre verdenskrig da tyskerne hadde utkikkspost på toppen. Jeg passerte en god del folk som var på vei opp eller ned. Siste stykket gikk langs bilveien tilbake til Figgjo. En grei liten rundtur på cirka fem kilometer som også kan passe som ettermiddags- eller kveldstur.