Tur til Skrubburdnuten og Rossafjellet

- fjelltur, topptur

Etter en dag med pøsregn ble det sannelig fint vær igjen. Da bar det avgårde til Tysvær for å ta en tur opp i Nedstrandsfjellene.

Jeg startet fra Gurigjerde, som virker å være den universelle innfallsporten til dette fjellområdet. På forhånd hadde jeg ikke helt bestemt meg for om jeg skulle ta Skrubburdnuten eller Dalvanuten, jeg ville se hvor disig det var først. På vei opp lia var det såpass disig i sør at jeg valgte Skrubburdnuten, som også har god utsikt nordover.

Stien var godt merket og skiltet. Etter gårsdagens regnvær var myrene fuktige, men solide plankeganger var lagt ut mange steder så jeg holdt meg tørr. Det var fin temperatur i lufta og mye sol, med forbigående skygge fra enkelte gråskyer.

Skrubburdnuten er Tysværs nest høyeste fjelltopp med sine 591 moh. Tross dette var det en lett tur, for startstedet ligger ganske høyt oppe i lia. Utsikten fra toppen av nuten er flott i alle himmelretninger. Grytenuten, Lammanuten, Dalvanuten og Stølanuten omkranser fjellet, med Vats, Sandeid og Vikedal synlige i nord og Boknafjorden i sør. Stavanger var skjult i disen, men vil være synlig på klarere dager.

Etter en rastepause på toppen så jeg merkepåler som gikk videre mot Rossafjellet. Det er alltid kjekkere med rundturer enn å gå fram og tilbake samme vei, så jeg bestemte meg for å følge denne stien videre. Som antatt førte stien bort på Rossafjellet, en litt lavere topp vest for Skrubburdnuten. Også denne toppen har flott utsikt, og det var satt opp rastebord og grill på toppunktet.

Jeg hadde ikke med grillmat, så jeg fortsatte videre ned til Badnavatnet, som har et noe spesielt sagn knyttet til seg. For Nedstrandsbuen kommer ikke med storken, må vite. De kommer rekendes på ei fjøl fra Badnavatnet. Jeg så ingen flytende unger der i dag, men det lå en haug med planker ved nordenden av vannet. Hvem vet, kanskje det blir babyboom i Nedstrand om ikke lenge.

Runden endte ved sørsiden av vannet, hvorfra jeg fulgte samme sti ned til Gurigjerde. Det var en god liten tur, med behagelig terreng og mye fin utsikt. Jeg skal definitivt tilbake en annen gang og ta Stølanuten og Dalvanuten, de to andre toppene i området.