Tur til Olalihytta

- rusletur

Vi tok en ettermiddagstur til Ølen for å ta en kikk på den nyåpnede turistforeningshytta på Olalia i Vindafjord.

I forbindelse med byggingen av nye Olalia Fjellstove ble det anlagt grusvei helt inn til hytta. Man kan si hva man vil om det, men det gjør i hvert fall hytta mer tilgjengelig. I tillegg til min far ville til og med min mor være med, og det er sjelden kost. Det var faktisk hennes forslag å gå dit.

Vi startet fra Oppheim oppforbi Ølen. Her er det stor parkeringsplass, dessverre med en ganske stiv parkeringsavgift. Avgiften er nå oppe i 40 kroner pluss et skjult tillegsgebyr på hele 25% ved betaling via SMS. Det er for dårlig at dette tullete gebyret ikke er nevnt med et ord på informasjonsplakatene på parkeringsplassen.

Det var overskyet på hele turen, men tilnærmet vindstille og en fin spasertemperatur på rundt 20 grader. Lysløypa ble fulgt inn til Fjellstølen, hvor den nye grusveien starter. Veien følger og overlapper den tidligere T-merkede stien som gikk til Olalia. Varder og nødlinger med røde T-er står mange steder langs veien, noen av dem nylagde, men også mange eldre. Den gamle stien er ødelagt, bare bruddstykker kunne sees i grøftekanten enkelte steder.

Turen inn var lettgått og vi møtte mye folk både på vei fram og tilbake. Vi kom fram til hytta for seint til å rekke vaffelsalget, men hyttevaktene var hyggelige nok til å tilby seg å steike noen vafler til oss likevel. Dermed ble det rastepause med varme vafler, kjeks og sjokolade på et bord utenfor hytta. Etter først å ha vært en tur innendørs og kikket, selvfølgelig.

Den nye hytta ser veldig lik ut den gamle fra utsiden og ligner også litt på innsiden, men hytta har nå fått innlagt både strøm, vann og kloakk. Skal du overnatte kan du altså både få deg en dusj, lade mobil og kamera, og gå på do under siviliserte forhold. Slik luksus vil nok mange sette pris på. Etter besøket ruslet vi samme vei tilbake.