Tur til Skaulen

- fjelltur, topptur, turperle, langtur

Fra Odda var det ikke langt over til Sauda hvor en dobbelt så lang tur til et enda høyere fjell ventet. Neste mål var mektige Skaulen på grensa mellom Sauda og Suldal.

Etter gårsdagens tur til Rossnos campet jeg ved Førstadvatnet i Sauda, nær dagens startsted. Det var mye mygg der, men denne gangen hadde jeg bevæpnet meg med Muggenmelk. Selv uten orddelingsfeil høres ikke det spesielt godt ut, og det syntes ikke myggen heller. Jeg fikk ikke et eneste stikk der jeg smurte meg, men du verden som de knasket løs på føttene like over anklene. De små terroristene stakk gjennom sokkene så jeg hadde røde ringer rundt begge beina etterpå. Må kanskje ha med gamasjer neste gang.

Vakker natur

Turen startet fra kraftstasjonen ved Dalvatnet. Jeg tror det er tre forskjellige stier å velge mellom opp til Finnflotvatnet. Jeg tok den nordligste som går opp langs åfaret til den store demningen. Videre til den lille demningen i sørenden av vannet var stien ganske svak, men små nødlinger viste vei. Derfra var stien tydelig inn til foten av Skaulen.

Landskapet innover heia var virkelig vakkert. Stille, blå vann, åer og bekker brusende fulle av smeltevann, grønne daler med hvite snøfenner oppetter bratte fjellskrenter, fine utsiktspunkter, sol, varmt og vindstille. Nydelig. Jeg så mange lemen som bannet og svor mens de pilte til sine skjulesteder. Noen av bekkene var såpass breddfulle at det var vanskelig å komme tørrskodd over. I det dalen begynte å snevre inn oppforbi Såtekvelven måtte jeg over den første snøfonna. Like etter kom jeg forbi en spisebordsflat stein hvor det passet godt å ta en rastepause.

Snøfonn til besvær

Så bar det inn i skikkelig høyfjellsterreng. I botnen innerst i dalen lå det mye stein og svære snøfenner i fjellsidene. Jeg skulle egentlig fulgt den såkalte tyskerstien opp bratthenget til Salen, den laveste delen av fjellryggen mellom Skaulen og Skuldrenuten. Men skaret stien går i var dekket av ei diger og bratt snøfonn fra bunn til topp. Dermed måtte jeg ta meg opp naboskaret i øst i stedet.

Skaret var ei eineste stor røys med til dels løse steiner. I tillegg plasket en bekk over steinene et stykke oppe og gjorde dem mosegrodde og glatte. Ikke optimalt, men med forsiktighet kom jeg meg greit opp. Jeg så av fotspor i mosen at andre også hadde tatt veien opp her før meg. Vel oppe var det kort vei bort til den nødlete stien igjen.

Mot toppen

Resten av ferden til toppen av Skaulen var bare stein, berg og blanke fjellknauser, med enkelte innslag av snøfenner som måtte forseres her og der. Det var godt nødlet hele veien, så det var ikke noe problem å finne en god vei opp. Fjellryggen var full av luretopper. Fire-fem ganger ser man en topp et godt stykke foran og over seg, bare for å komme opp og se en ny topp like langt foran og enda høyere oppe. Det var nesten så jeg måtte gni meg i øynene da varden endelig dukket opp og jeg omsider var helt oppe på toppen, 1538 moh.

Utsikten er formidabel. Det var ikke tilfeldig at tyskerne bygget en radiolinkstasjon her oppe under krigen, som sørget for radioforbindelse mellom Stavanger og Oslo via Gaustatoppen. Rester etter stasjonen kan ennå sees nær varden. Lufta var forholdsvis klar mot nord og øst, noe mer disig mot sør og vest. Noen skyer for forbi, men jeg kunne stort sett nyte den fantastiske utsikten i sol og vindstille. Skaulen har vidt utsyn over Suldalsheiene og Saudafjellene. Av markante øyefangere kan nevnes Folgefonna, Kyrkjenuten, Snønuten, Napen, Mælen, deler av øyene i Boknafjorden og Hustveitsåta.

Au

Etter en god pause gikk jeg samme vei ned igjen. Turen er over to mil lang og har godt over tusen høydemeter stigning. Med Rossnos i beina fra i går kjentes det etter hvert godt (les vondt) i føttene. Da jeg var tilbake ved bilen viste det seg at det ikke bare var trøtte bein som verket. Myggstikkene hadde gnikket mot skoene og boblet ut i gule blemmer fulle av gugge. Akk, da blir det å hvile til dette er blitt bra igjen. Men denne fantastiske turen var vel verdt litt au på foten. Anbefales på det varmeste.