Tur til Gråhorga

- fjelltur, topptur

Etter noen dagers hvile, litt gråvær og et par fisketurer gikk ferden til Gråhorga ved Bjoa i Vindafjord, høyeste fjelltopp på Haugalandet vest for Ølen.

Turen startet like nord for Bjoavatnet, hvor jeg fulgte godt merket sti gjennom skogen opp på Husafjellet og videre i åpent lende opp nordvestsiden av Gråhorga. Noen bratte og kronglete kneiker var der, men for det meste helt greit å gå. Etter gårsdagens regnvær var det noe fuktig i myrpartiene, men de var så korte at jeg holdt meg tørr. I dag var temperaturen fin å gå tur i, passe varmt med en svak vind å svale seg på. På toppen, 740 moh, var trekken faktisk litt kjølig.

I starten av turen støtte jeg til min store overraskelse på en rev. Da jeg stoppet øverst i hogstfeltet i første lia og snudde meg for å se på utsikten, stod reven på en trestamme lenger nede i skråningen og så på meg. Den stod urørlig en kort stund før den forsvant i ormegresset.

I skogen lenger oppe holdt jeg på å tråkke på en hoggorm som lå i en solstripe midt på stien. De er ikke lette å se når de ligger helt stille. Ved stiskiltet på haugen nær Hetlandstjørna, godt oppe på fjellet, sto en heilo og utstøtte sine lyse, lange toner, og på vei ned passerte jeg en bekk med småørret i. Mye dyreliv å se, altså, og det er artig.

Gråhorga har fantastisk fin utsikt. Helt fra man kommer over tregrensa på Husafjellet serveres et strålende utsyn mot fjord og fjell mesteparten av veien opp til toppen. Mot nord kan en se over Bjoafjorden mot Stord, Tysnes og Kvinnherad. I vest sees Sveio og Bømlo, og etter hvert dukker Etne opp i øst. Folgefonna kan sees i fjellene i nordøst, og fra toppunktet er det også god utsikt sør mot Vats.

For å få en rundtur fortsatte jeg turen ned sørsiden av fjellet til Ølsdalen. Det går merket sti også der. Fra Ølsdalen ble det noen kilometer på vei tilbake til utgangspunktet. Det er nesten mer slitsomt å gå på flat, hard asfalt enn på sti i fjellet. En skikkelig flott tur var det, med mye god utsikt å nyte underveis. Kan anbefales.