Tur til Selvikstakken

- fjelltur, topptur

En flott langhelg ble avsluttet med tur til Selvikstakken, et fjell som kan skilte med den beste utsikten som er å oppdrive i Sandnes kommune.

Jeg tenkte egentlig å ta turen til Vinjakula i dag, men da jeg våknet opp til de samme grå skyene som i går fikk jeg kalde føtter. Det ville være kjedelig om fjellet var innhyllet i gråværskyer i dag også, slik det var i går. Dermed ble planen raskt endret. Jeg ventet til sola skinte igjen i Sandnes og kjørte så til Seldalsheia, hvor jeg gikk en flott tur til Selvikstakken. Det er en tur jeg har gått før, for to år siden. Jeg likte den så godt første gang at jeg hadde lyst å ta den en gang til. Som sagt, så gjort.

Stien er solid opptråkket og godt merket, og når jeg i tillegg hadde vært der før var det bare å gå på, uten å trenge å tenke på å finne veien. Avslappende å kunne skru av hjernen og la beina gjøre hele jobben. Det er steinbratt oppover fjellsiden på Serifjellet, nesten brattere nå enn jeg husket fra første gangen. Men klyving er gøy. Vel oppe tok jeg også avstikkeren opp til toppunktet på fjellet. Utsikten over til Selvikstakken er virkelig noe å få med seg.

Så bar det bratt ned i dalen mellom nutene og enda brattere opp igjen på andre siden. Det var stappfullt med biler på parkeringsplassen da jeg startet, men bare seks personer på toppen av Selvikstakken. Sikkert folksomt på Bynuten i dag.

Utsikten fra Selvikstakken er fantastisk. Høgsfjorden, Forsand, Ryfylkebassenget, ytre deler av Lysefjorden og Frafjorden, steile fjell og nuter som rager opp fra de forskjellige fjordarmene, fine ting å se i alle retninger. Det var noe disig i dag, som vanlig mest mot vest, men ikke nok til at det spolerte utsynet.

Det var bortimot vindstille mens jeg satt på en knaus og hadde pause. Utrolig fint. Tilbaketuren la jeg om Selvikstølen og Lysevegen. Dette er en av de absolutt beste fjellturene i Sandnes, kanskje sågar den aller beste, med både spennende sti og nydelig utsikt. En fin start på sommeren.