Tur til Trollafjellet

- fjelltur, topptur

Sola og finværet var tilbake da vi tok turen til Vikebygd i Vindafjord for å gå over Trollafjellet, et bratt og spennende fjell med masse flott utsikt.

I dag hadde jeg følge av min far på turen. Vi startet ved kirka i Vikebygd og fulgte god grusvei opp til Langavatnet. Vi hadde en kort pause i vannkanten, hvor jakken ble henvist til sekken. Det ble varmt i bakkene og enda var vi ikke halvveis oppe. Fra vannet bar det over på godt merket og skiltet sti.

Vi hadde unnagjort litt over halvparten av den totale stigningen da vi kom opp over tregrensen. Der ble terrenget straks enda brattere. Stien kløyv rakt oppover bergene og vi fulgte etter med pust og pes. Det blåste en del i dag, men i lavlandet gikk vi mye i livd for den sterkeste vinden. I fjellsida hadde vi også god livd deler av veien, men så snart stien svingte ut mot kanten av fjellet fikk vi kraftig og kjølig vind fra sørøst. Fint så lenge vi holdt oss i bevegelse, men det ble fort kjølig å stå stille i vinden. Trøsten var at vi hadde medvind det siste stykket til toppen.

Vel oppe på 637 moh ble vi møtt av en fin varde og praktfull utsikt i alle retninger. Her hadde vi en god rast med appelsiner og sjokolade. Det kom noen skyer farende da vi var der oppe, så jakken måtte på igjen i blesten. Etter å ha skriblet i den noe skrale skryteboka fortsatte vi nordover langs den smale fjellryggen. Mens vi gikk over rinda hadde vi formidabel utsikt ned i Viksdalen, over til Gråhorga og utover mot Bjoafjorden med hvite fjelltopper i horisonten. Kanskje det fineste partiet på hele turen.

Vi så ingen troll på vei over fjellet, de holder seg vel innendørs på dagtid, men vi møtte et froskepar som var på vei oppover. Froskene hadde stø, om noe hoppende, kurs mot toppen og hadde ikke tid til å utveksle et eneste kvekk da de passerte oss. De skulle nok opp og skrive seg inn i boka, de også.

Etter en stunds gange i kupert fjellterreng dukket flaggstanga på Trollanibba opp foran oss. Trollanibba er 101 meter lavere enn Trollafjellet, og utsiktspunktet med flaggstanga er enda 15 meter lavere enn det igjen. Nibba er stupbratt og har fantastisk utsikt ned til Vikebygd og ut over Ålfjorden, med fjell og lavland videre vestover ut i havgapet, hvor Utsira og Røvær kunne skimtes i disen.

Her hadde vi en ny rast, før vi fulgte godt merket sti bratt ned sørsiden av nibba. Det var enda brattere ned her enn opp til Trollafjellet, med flere mindre klyvepartier. Etterhvert kom vi inn i skogen igjen og senere over på traktorvei. Vi endte opp ved bygdahuset i Vikebygd og ruslet langs fylkesveien tilbake til kirka. I lavlandet stod markblomstene i full blomst. Det var en skikkelig fin tur med mye flott utsikt og spennende terreng. Kan anbefales.