Tur til Bjergafjellet

- fjelltur, topptur

På nasjonaldagen ble det tid til en aldri så liten tur til Bjergafjellet i Vindafjord før pølser og kaker skulle fortæres.

Med på turen var min eldste broder. Vi har begge vært på Bjergafjellet før, så i dag gikk vi en ny sti opp sørsiden av fjellet som vi ikke har gått tidligere. Utgangspunktet vårt var Frøland innerst i Tørsdalen. Det var meldt noe sol på ettermiddagen, men den så vi ikke mye til. To-tre små gløtt fikk vi, ellers var det overskyet.

Etter et godt stykke på traktorvei fulgte vi meget godt merket sti opp til Grånuten. Temperaturen var god og det ble ganske så varmt i bakkene. Det var vindstille helt til vi kom opp på toppen. Der blåste det en vind som var svalende de første ti sekundene, så ble den helst i kjøligste laget. Grånuten har flott utsikt til Nedre Vats og ut Vatsfjorden.

Etter å ha skrevet oss inn i manntallet fortsatte turen mot Bjergafjellets toppunkt, Fuglen. Det er nå merket sti mellom disse to toppene. Det var det ikke da jeg gikk her for et par år siden. Den merkede stien går på innsiden og nedsiden av bergene og smånutene som står langs sørvestkanten av fjellet. Da jeg fant min egen vei over fjellet gikk jeg over flere av disse bergene, noe som var mer kupert, men som også ga bedre utsikt. Det var fuktig i de små myrene stien krysset, men ikke direkte vått.

Etter en tur oppom den store varden på Fuglen gikk vi bort til den mindre varden på kanten av fjellet i vest. Der er utsikten bedre ned til Skjold og Skjoldafjorden. I dag var det ganske disig i lufta, så utsikten lenger bort var ikke den aller beste. Det blåste såpass kjølig at vi droppet rastepausen. Vi ville heller hjem til pølse og kake. Tilbaketuren gikk samme vei vi kom, men mye radigere.

De eneste vi møtte på turen var en sommerfugllarve og en frosk. Vi så to personer på Grånuten på avstand, og av skrytebøkene kunne vi se at det hadde vært folk på begge toppene tidligere på dagen. Selv om det ikke ble noe sol, var det likevel en fin luftetur.