Tur til Fitjanuten

- fjelltur, topptur

Påske og tur hører sammen, og med sol fra nesten skyfri himmel var forholdene lagt godt til rette for en fin luftetur. Jeg holder meg på barmark i påsken og bestemte meg for å ta en tur til Fitjanuten nær Ålgård i Gjesdal.

Fitjanuten er synlig fra nesten alt som er av fjelltopper med litt høyde på Nord-Jæren, og turglade personer kan ikke unngå å kaste et blikk bort på den bratte fjellsiden når de kjører forbi på E39. Det er merket rundtur over fjellet fra Auestad, og det var denne løypa jeg fulgte i dag.

Det er mulig det vanligste er å gå runden mot klokka opp østsiden av fjellet, som er den letteste veien. Når jeg kan velge foretrekker jeg personlig å gå opp den bratteste løypa og ned den slakeste, så dermed tok jeg runden med klokka, opp den bratte sørsiden. Jeg trenger treningen det gir, og gleden av å nå toppen blir også større når man har slitt litt for å komme opp.

Turen var veldig godt merket og skiltet. Det ble litt slitsomt i de bratteste bakkene, men jeg kom meg sånn noenlunde greit opp. Det var ikke spesielt varmt i lufta, det var helst sola som varmet. På toppen blåste en kald nordavind, så jeg måtte finne meg en livdende bergknast å ha pausen bak.

Fitjanuten har enorm utsikt i alle retninger, og i dag var lufta ganske klar og fin i tillegg. Rundt fjellet kan en kikke ned til både Ålgård, Gjesdal og Skurve, og løfter man blikket kan havet sees i vest. Men det flotteste skuet var innover i fjellheimen mot øst, hvor snødekte fjelltopper lyste hvitt under en knallblå himmel. Mange kjente topper er synlige. Jeg kunne blant annet se at det ikke er lenge til det er snøfritt på Vådlandsknuten, mens Skykula kommer til å være hvit en god stund til.

Resten av rundturen var lett og bedagelig, men så gikk det også nedover hele veien. Det var en nokså kort tur, men det var også en riktig flott tur. Den fantastiske utsikten er virkelig verdt å få med seg.