Tur til Hodnafjellet

- fjelltur, topptur

Jeg har kjørt over fjellets fot utallige ganger, men aldri vært på toppen. Før i dag. I sommerslig vårvær tok jeg turen til Hodnafjellet på grensa mellom Tysvær og Vindafjord.

Det er minst tre ruter til toppen. Jeg startet fra Ersland bedehus på Vindafjordsiden av fjellet og gikk opp østfra. Det var varmt som en sommerdag. Fleece-jakka måtte av allerede da jeg kom ut av bilen, og treningsjakka fikk se innsiden av sekken etter de første bakkene. Resten av turen gikk i t-skjorte mens sola steikte i ansiktet. Solfaktor hadde jeg selvfølgelig glemt, det er tross alt bare slutten av mars. I fjor gikk folk fremdeles på skøyter på Skjoldafjorden på denne tiden.

Det var en forholdsvis kort tur. Greit å starte tursesongen forsiktig, formen er ikke akkurat på topp etter vinterdvalen. På framturen stakk jeg bortom Kalvalandskverna, som ligger i den første bakken. Det er et gammelt, restaurert kvernhus som man kan gå inn i og ta en kikk. Løypa til Hodnafjellet er rødmerket, og mot toppen kom jeg også inn på "Skjold på tvers"-traséen, et turløp som går av stabelen neste helg. Den var for anledningen nesten overdådig merket, så det var lett å finne veien til toppen.

Oppe på fjellet står faktisk en stor, flott varde. Den er lite synlig fra Europaveien, for toppunktet ligger noe innenfor kanten. Utsikten er utrolig flott i alle retninger. Det var disig langs kysten, men innover var sikten god helt til de snødekte fjellene i horisonten. Jeg tok også en tur ut på Preikestolen. Ja, den kalles faktisk det, et loddrett klippeframspring med flat topp på vestsiden av fjellet. Høyden kan selvfølgelig ikke måle seg med den mer kjente navnebroren i sørfylket, men det er likevel et fint utsiktspunkt hvor man kan kikke ned på veien som går forbi under bratthenget.

I nordvest kunne jeg se over til Valhest, som også fikk besøk denne dagen. Men det er en annen historie. Det var to andre personer på toppen av Hodnafjellet da jeg kom, ellers møtte jeg ingen på turen. Det var ganske tidlig på dagen og Ersland er nok ikke det vanligste stedet å starte fra. Turen var fin, den, så det er bare å legge i vei for den som vil.