Tur til Synesvarden

- rusletur, topptur

Årest første offisielle vårdag ankom Jæren med sol og fint vær. Da var det ikke annet å gjøre enn å snøre på seg turskoene og komme seg ut. Dagens mål ble Synesvarden og Steinkjerringa, som ligger på Høg-Jæren i grenseområdet mellom kommunene Time og Hå.

Jeg startet ved Holmavatnet, som antagelig er det vanligste utgangspunktet for turer i disse heiene. En svak vind fra sør pustet meg i ansiktet mens jeg la i vei mot Steinkjerringa. Sola skinte og varmet, mens skyer for forbi og laget et lappeteppe av lys og skygge over det åpne landskapet.

Stiene i området er særdeles godt tilrettelagt og merket med både blå påler og skiltede stikryss. Det er veldig lett å finne fram. Store steiner å trø på er lagt ned i de fuktigste partiene og det er strødd grus i stien så den ikke er for gjørmete. Terrenget er svært lettgått med slake bakker og lave hauger.

Det er et populært turområde og det var en del folk ute og gikk i dag også, men kjerringa fikk jeg for meg selv. Mor Norge, som steinstatuen egentlig heter, hadde ikke noe vondt å si om den milde vinteren der hun satt i sola og skuet ut over gulbrune marker. Hun hadde faktisk ikke så mye å si i det hele tatt.

Fra Steinkjerringa gikk turen til Synesvarden, som er det høyeste punktet på turen med sine 359 moh. Det er reist stor og staselig varde på toppen, og utsikten er strålende i alle retninger. Store deler av Jæren kan sees, og i himmelranden i øst stod snødekte fjelltopper på rekke og rad. Et flott skue. Det er også god utsikt til vindmølleparken i nord.

Ei stor sky parkerte foran sola mesteparten av tiden jeg var på toppen, men tilbaketuren gikk i nydelig solskinn og livd for vinden. Alt i alt en veldig fin og bedagelig tur.