Tur til Lysenuten

- fjelltur, topptur

Atter en dag med perfekt høstvær, og ut på tur det bar igjen. Nå var det Lysenuten mellom Sandeid og Vikedal i Vindafjord som stod for tur.

På denne turen hadde jeg følge av min far. Det er en tur med bortimot kontinuerlig stigning hele veien opp, omtrent 700 høydemeter fra utgangspunktet på Eikeland i Vikedalen. Jeg kjente at jeg hadde noen turer i beina fra før, men det gikk greit å komme seg opp likevel.

Igjen var det så varmt og fint at jakken måtte av og det ble t-skjorte mesteparten av turen opp. Det var så godt som vindstille opp til rundt 700 meters høyde. Derfra blåste det mer og mer, og på toppen var det ganske friskt i vinden.

Vi tok en liten runde på toppen for å få bedre utsikt ned til Vikedal og Sandeid, før vi satte oss i livd for vinden i skråningen under anleggsbrakka og hadde en god pause. Det står et radio, tv og mobilmastanlegg oppe på toppen, men de gigantiske parabolantennene som fjellet var kjent for ble demontert for mange år siden.

Utsikten fra Lysenuten er fantastisk i alle retninger. Mot nord kan du se Stord og den knivskarpe Ulvanosa. Lenger øst kan Folgefonna sees i horisonten, og på en klar dag kan Stavanger skimtes i sør. Vikedalen strekker seg forbi nedenfor fjellet, og du har godt sikt ned til den ytre delen av Vindafjorden. Rundt fjellet kan du se mange kjente fjelltopper, blant annet Bjørndalsnuten, Hustveitsåta, Grytenuten og Hovda. Flott tur!