Tur til Lammanuten

- fjelltur, topptur, turperle

Så var det endelig tid for å innlemme Tysvær kommune i tursamlingen min. Jeg tok turen over fjorden og fikk en flott tur til kommunens høyeste fjell, Lammanuten.

Lammanuten er et svært kjent turmål, og det var mye folk på tur dit i dag. Ikke så rart, for været var helt fabelaktig, nesten som en sommerdag. Jeg gikk i t-skjorte nesten hele veien, og det gjorde de fleste andre jeg passerte også. Sola skinte fra skyfri himmel, det var varmt og fint og helt vindstille. Bare helt oppe på toppunktet var det et lite drag i lufta.

Dette er en skikkelig fin tur. Det første stykket følger god grusvei, før godt merket og opptråkket sti leder resten av veien opp på fjellet. Langs foten av Gråfjellet går stien i myrlendt terreng hvor det til tider var svært fuktig og gjørmete. Gode sko er å anbefale.

Så stiger stien opp på Lammanuten, og utsikten blir bare bedre og bedre for hver meter. Du skal ikke langt opp før du får utsikt over hele Boknafjorden, og i det du når toppen får du 360 graders panoramautsikt til store deler av Nord-Rogaland. Fantastisk!

Fra toppen kan du blant annet se inn til Folgefonna, øst til Napen i Ryfylkeheiene, nord til Siggjo på Bømlo, vest over Haugalandet til Utsira i havgapet, og sør over fjorden til Stavanger. Eller du kan studere ferjetrafikken til Arsvågen, om det skulle være av interesse. Mye å se i alle retninger, altså. Dette er en av de obligatoriske turene i nordfylket, og du vil neppe angre om du tar turen.