Tur til Kalvatoknuten

- fjelltur, topptur

September er snart over og det høstes i fjellet. Det har vært heller labert helgevær denne måneden, men i dag så det ut til å bli rimelig bra. Turen gikk til det sørøstlige hjørnet av Bjerkreim, hvor Kalvatoknuten ventet.

Jeg startet i Bjordal, samme sted som turen til Kvitlen. Det var mildt i lufta og sola presset seg gjennom skydekket så godt den kunne. På toppen var det en kjølig trekk, men mesteparten av turen ellers gikk i livd for vinden. I motbakkene ble det ganske så varmt.

Og motbakker var det nok av. Etter en kort rusletur på grusvei bar det rett til himmels. Bjordalsbrekka minner mye om Rønlia opp til Hågå. Den bratteste delen stiger rundt 300 høydemeter på 650 lengdemeter. Jeg fikk kjenne at det var nesten en måned siden forrige ordentlige fjelltur. Mest på pusten, beina holdt seg godt.

Lenger oppe blir bakkene slakere og et rolig myrlendt parti fører bort til foten av knuten. Stien går rundt grøten før den leder opp til smørøyet fra nordsiden.

Kalvatoknuten har flott utsikt i de fleste retninger. Den innerste delen av Ørsdalen kan sees, dog best fra litt nedenfor toppunktet, og Mjåvassknuten lokker på sørsiden av Ørsdalen. Alt i alt en flott tur med gode bakker å forbedre kondisen i.