Tur til Svartevassknuten

- fjelltur, topptur

Selv om den har enkelte krevende partier er turen til Svartevassknuten fin å gå, og på toppen venter en praktfull utsikt.

Det var sol da jeg startet og sol da jeg kom i mål, men overskyet mens jeg var på toppen. Ikke helt heldig med timingen der, men skyene var heldigvis ikke så lave at de hemmet utsikten. Temperaturen var sommerslig og fin å gå i, men i vinden på toppen måtte jakken hentes opp av sekken.

Utgangspunkt for turen var Stavtjørn. Derfra fulgte jeg grusvei inn til Åkroken, før det bar ut i terrenget. Turen er ikke merket. Gjennom Sandvassdalen og opp til Blomhemmane fulgte jeg en lite oppgått, men fullt synlig sti. Derfra var det ikke noe særlig sti å se før et stykke oppe i fjellet, hvor små nødlinger viste vei til toppen. Turen var ikke så hard som jeg hadde forventet. Jeg begynner visst å komme i brukbar form. To-tre skikkelig bratte kneiker og et ulendt tverrskar må forseres på vei opp, men ellers er terrenget helt greit å gå i.

Utsikten fra Svartevassknuten er formidabel. Det var ikke så veldig disig i dag, så jeg kunne se nesten til horisonten i alle retninger. Fjellet er ett av de høyeste i området og gir et fantastisk rundskue over fjellheim og daler helt ut til kysten. Blant de nærmeste og mest kjente toppene som kan sees er Vinjakula, Rambjørknuten, Vallresknuten, Store Skykula og Skibufjellet. Stavtjørn, Dirdal, Selvikstakken og Vådlandsknuten er også synlige. Boknafjellet kan skimtes ytterst i havgapet i nordvest, og i nordøst er det mulig å se det store tårnet på Hilleknuten, som ligger i øverste del av Sirdalen i Vest-Agder. For å nevne noe.

Det er nesten litt synd at denne flotte og spennende turen ikke er skikkelig rødmerket, slik at den kunne vært mer tilgjengelig for folk flest. Men det er ikke vanskelig å finne fram dersom du setter deg inn i kart og rute på forhånd. En ting er i hvert fall sikkert, det er vel verdt å ta turen opp og se dette praktskuet med egne øyne.