Tur til Lifjellet

- fjelltur, topptur

Fra bølgeskvulp og svaberg til fjellknauser med nydelig utsikt, den lengste rundturen over Lifjellet har litt av hvert å by på.

Jeg gikk den korte runden til Lifjellet tidligere i år, og i dag hadde jeg lyst til å ta den lange. Utgangspunktet på Dale er det samme for begge turene, men denne går langs Gandsfjorden nesten helt ut til Bymarka på Li før den vender om og klatrer opp på Lifjellet.

Sommeren er heldigvis ikke over ennå. Det var sol og varmt, og relativt lite vind. Flott vær å gå tur i. Det var heller ikke så disig i dag, så utsikten var fantastisk, spesielt mot nord og øst. Jeg var ikke alene om å benytte finværet til tur. Parkeringsplassen var nesten full og jeg både møtte og passerte flere turgåere på turen.

Hele turen er flott, men to partier likte jeg ekstra godt. Turen langs fjorden på åpne berg med god utsikt over til andre siden var virkelig fin. Den lille og idylliske vika Bjorhamn er et av de vakreste stedene på turen, med blankskurte svaberg, markblomster og en sti som går helt ned i fjæresteinene. Den kan være et fint turmål i seg selv for de som ikke ønsker å gå så langt.

Det andre partiet som falt i smak var stigningen langs bergryggen opp av skogen ved Li. Her kommer utsiktspunktene som perler på en snor, den ene bedre enn den andre, til du står på toppen av en nut med fantastisk utsikt mot Hommersåk og utover fjord og øyer i Ryfylkebassenget. Hele turen var nymerket med ferske, røde T-er, så det var ingen problemer med å finne veien. Dette er en av de fineste turene i fjellene på østsiden av Gandsfjorden.