Tur til Frafjordhatten

- fjelltur, topptur, turperle

Det er bare å ta av seg hatten for Frafjordhatten. Landskapet er vakkert og utsikten fra den spektakulære toppen er fabelaktig.

Det var varmt i dag og mye sol. Og godt var det, for det blåste stikker og strå, særlig i høyden. Den gode varmen gjorde at selv i blåsten på toppen trengte jeg ikke å finne fram jakken. Det var flott å sitte der oppe og se skyene fare forbi i stor fart. Jeg hadde sol nesten hele turen, men det var ikke gått lang tid etter at jeg kom hjem før det tordnet og pøsregnet ute.

Jeg tok utgangspunkt i Molaug og fulgte den såkalte Kjærlighetsstien opp til Stølsvatnet. Der fulgte jeg sti langs vannkanten, før jeg dreide oppover myrbakkene og inn til Murtedalstjørna. Myra var fuktig, men jeg klarte å holde meg sånn noenlunde tørr.

Turen er ikke merket, men det er god sti mesteparten av veien. Stien forsvant i myrbakken opp fra Stølsvatnet, men jeg kom inn på tydelig sti igjen på bakketoppen. Den fulgte jeg videre inn til hytta ved Murtedalstjørna. Stigningen opp på selve Frafjordhatten er nødlet og stien var lett å følge.

Utsikten fra toppen er fenomenal. Fjellet er frittstående og gir panoramautsikt til alle kanter. Jeg kunne faktisk skimte Stavanger i disen langt mot vest. På nordsiden stuper fjellet loddrett 300 meter ned til Valevatnet. Det er flere spektakulære klippeutspring langs kanten som en kan gå ut på og kikke ned, for de som har mage til det.

Det er mulig å ta en slags rundtur ved å gå ned til Frafjord, men da blir det mange kilometer på asfaltvei tilbake til Molaug. Jeg valgte derfor å gå samme vei ned igjen. På tilbaketuren fulgte jeg en annen sti som gikk i høyden ovenfor Stølsvatnet og som endte opp nede ved broa over Norddalsåna.

Det er en tur med til dels bratte og lange motbakker, men det gikk forbausende radig. Jeg merker at beina begynner å herdes etter mange turer i sommer. Selv med en halvtimes pause og utforsking på toppen, tok ikke turen mer enn fem timer og ti minutter, og jeg skyndet meg ikke heller. Jeg hadde nok brukt betydelig mer tid om jeg hadde gått den for en måned eller to siden.

Det var en virkelig flott tur som vil være en fin fjær i hatten for alle som liker å gå i fjellet.