Tur til Kvitlen

- fjelltur, turperle

Den vakre Kvitladalen er et turparadis som kan gjøre lyriker av selv den trausteste sjel. I dag var det min tur til å oppleve herligheten.

Jeg har hørt mye godt om Kvitlen og Kvitladalen, og i dag tok jeg turen for å se stedet med egne øyne. Kjøreturen inn til startstedet i Bjordal er en opplevelse i seg selv, fra Austrumdalen via Stavtjørn til Ørsdalen og til slutt en smal grusvei som svinger seg langs Storelva inn til parkeringsplassen. Mye vakker natur å se allerede før turen har begynt.

Også i dag skinte sola fra skyfri himmel. Det var vindstille og varmt, med et og annet svalt vindpust. En del av turen gikk i gammel bjørkeskog, som ga velkommen skygge for solsteiken.

Det er en spennende sti som leder oppover den trange dalen til Brattabø. Stien snor seg oppover mellom steiner, røtter og krokete bjørkestammer, mens bruset av Kvitlaåna høres nede i dalbunnen. Noen steder er kneikene så bratte at det er satt opp kjetting og tau til å holde seg i.

Da jeg kom til Storehølen var vannstanden såpass lav at sandbankene lå oppe i dagen. Fisk pilte rundt i det grunne vannet, mens fossen på motsatt side buldret hvit og flott. Det var så fint der at jeg nesten ikke hadde lyst å gå videre.

Etter en del stigning holder stien omtrent samme høyde resten av veien inn til Brattabø. Der åpenbarer Kvitladalen seg i all sin skjønnhet. Vandringen langs elva inn til Kvitlen er noe av det vakreste jeg har vært med på av turgåing. Idyllene ved elva kommer som perler på en snor. En må passe på at måpen ikke blir så stor at fluene flyr inn i gapet. Apropos fluer, det var velsignet fritt for fluer på turen, noe som er litt snodig siden den gikk mye i skog og gress.

Inne på Kvitlen gikk jeg et lite stykke opp i lia bakenfor, i nærheten av der jeg tror den nye turistforeningshytta er planlagt å skulle ligge. Der hadde jeg en god rastepause på glattskurte svaberg nede ved elva. Fantastisk fint. Jeg fulgte samme sti tilbake igjen, så det ble nesten overdose av naturskjønnhet. Er du turglad er det ikke noe å lure på en gang. Finn deg en fin sommerdag og kom deg avgårde!