Tur til Solbjørgnipa

- fjelltur, topptur

Er du glad i å gå tur i fjellet er det umulig å beskue den luftige Solbjørgnipa i Bjerkreim uten å få lyst til å klatre opp.

Dermed ble det tur dit i dag. Fjellet ligger ikke langt fra Vikeså. Det er to merkede ruter som leder fram til den siste stigningen, som de har felles. I dag gikk jeg den lengste, den som går fra Store Svela. I tillegg tok jeg avstikkere bort til utsiktspunktet Stongje, og opp på både Råsaknuten og Råsafjellet. Sola strålte fra skyfri himmel, mens en frisk vind virket svalende og holdt de elleville fluene borte.

Bjerkreim kommune skal ha honnør for å merke så mange turstier så godt som de gjør. Også denne turen er merket med forholdsvis ny maling, men enkelte partier følte jeg kunne vært litt bedre merket enn de var. Spesielt mellom Råsaknuten og Møssingtjørna, hvor stien i flere partier er så overgrodd at den er så godt som usynlig. Der hadde det vært fint om merkene stod noe tettere. Men jeg skal ikke klage for mye, det er et godt stykke arbeid som er lagt ned i den merkingen som er. Nipa er synlig foran deg mesteparten av veien over fjellet, så sånt sett er det ikke vanskelig å finne fram. Jeg fikk også unnagjort dagens gode gjerning ved å sette opp igjen tre påler som hadde veltet, så nå kan jeg være slem resten av dagen.

Solbjørgnipa er en særdeles luftig topp. Mens man går over heia mot nuten kan en lure på hvordan en skal komme seg opp, for den ser svært bratt og utilnærmelig ut fra den kanten. Men stien svinger seg lett opp på motsatt side. Det er ikke før helt øverst at en må ty til litt klyving for å komme opp de siste meterne til varden på toppen. Utsikten er fantastisk i alle retninger.

Om ikke toppunktet er luftig nok, er det også mulig å gå bort til stupet på nordsiden og kikke rett ned i ura 250 meter nedenfor. Fjellet skråner inn under deg der du ligger og kikker over kanten, så det suger godt i magen. Kan anbefales.