Tur til Hågå / Hoka

- fjelltur, topptur

Sommerværet var perfekt da jeg tok turen til Oltedal og fikk en hard, men veldig flott tur opp på den bratte Hågå.

Det er ikke mulig å få bedre turvær enn jeg hadde i dag. Varmt og godt, men ikke kovnende. Sol fra nesten skyfri himmel og nesten vindstille. Et svakt drag i lufta gjorde at den var frisk og fin, ikke tung og lummer som den kan bli når den står stille. Dermed fikk jeg en utrolig fin tur til Hågå, eller Hoka, på sørsiden av Oltedal. Men skal si jeg fikk kjørt meg i bakkene.

Turen er blitt beskrevet som en "lårknuser", og det svei godt i lårene på vei opp, ja. Løypa går rakt opp den bratte Rønlia og gir ingen pause fra bakkene før du er nesten helt oppe. Fra stiens start i enden av traktorveien til det flater noe ut over tregrensen, stiger den rundt 320 høydemeter på 750 lengdemeter. Det gir en gjennomsnittlig stigningsgrad på nesten 45%. Skogen står tett oppover, så det er ikke mye utsikt å stoppe for å se på, heller. Men den som holder ut, vil få utsikt så det monner når trærne endelig gir slipp og overlater scenen til berg og knauser mot toppen.

Stien går langs kanten av fjellet det siste stykket. Flere mindre knauser passeres som lett kan besøkes og gir spektakulær utsikt ned de loddrette fjellsidene. Fra selve Storhågå er utsikten formidabel. Fjellet er stupbratt og du kan stå på kanten og se ut over hele Oltedalen, med tettstedet Oltedal og Oltedalsvatnet like under deg. Det var fantastisk å sitte i det vindstille, varme og solrike været og skue ut over dalen og fjellene rundt.

Jeg tok en liten runde rundt på de nærmeste haugene før jeg gikk ned igjen, for blant annet å få bedre utsikt ned til Torsteinsvatnet. Tilbaketuren følger samme sti ned igjen, men nedfarten var selvfølgelig ikke på langt nær så slitsom og gikk mye raskere enn turen opp. Dette var en skikkelig bra tur som kan anbefales for alle som vil forbedre kondisen.