Tur til Bjergafjellet

- fjelltur, topptur

I dag tok jeg turen opp på Bjergafjellet i Vindafjord, et fjell med fantastisk utsikt over både Skjold og Vats.

Det var kjølig i morgentimene, men blå himmel og strålende sol gjorde at det var fint turvær likevel. Turen begynte bedagelig med nedoverbakke ned til Sandvadtjørna, men deretter startet bakkekjøret. Fra dalen stiger det kontinuerlig rundt 500 høydemeter opp til toppen. God trening for både bein og lunger, altså.

Slitet ble fort glemt da trærne forsvant og utsikten åpenbarte seg. Lufta var klar og ga fantastisk utsikt, fra Røvær i havet i vest, til Folgefonna i fjellheimen i nord-øst. Det blåste godt på toppen av fjellet. Det var for kjølig i vinden til å sitte stille lenge, så det ble helst å se seg rundt, knipse noen bilder og komme seg videre.

Jeg besøkte ikke bare den store varden på toppunktet Fuglen, slik de fleste gjør. Når jeg først var der oppe, bestemte jeg meg for å ta runden og besøke de andre toppene på fjellet også. Dermed fikk jeg med meg nydelig utsikt over Nedre Vats og Vatsfjorden, som ikke er synlig fra den store varden. Denne delen av turen er ikke merket og er for det meste også stiløs.

Et tips til Vindafjord kommune, som står for merkingen, ville være å utvide den merkede stien med ei løype som går fra topp til topp rundt fjellet. Det kunne gjort en allerede god turløype enda bedre. Men det er stort sett lett og oversiktlig terreng å gå i, så det er bare å legge i vei for de som har lyst, selv om det ikke er merket sti der.